Small apartments

New look at the design of the apartment with high ceilings

Apartment with high ceilings in Barcelona Interesting apartment design with high ceilings was designed by architects Anna & Eugeni Bach. The apartments are located in Barcelona, ​​Spain. The project consisted in the reconstruction of the apartment,located in the lively Eixample district, in an ordinary residential building that was built at the beginning of the 20th century. The object area is approximately 70 m². Initially, two rooms looked out onto the street, while the rest were illuminated and aired due to the presence of a spacious inner courtyard. This layout formed many corridors and dark corners. They did not carry any functional load and served only to connect the premises. The new configuration provided for the preservation of two bedrooms adjacent to the front wall of the house. It was a customer condition. The living room, dining room, kitchen and study could be equipped on the other side, at the discretion of the architect. The space connected to the patio was too congested. The premises had a different purpose. The authors of the project proposed the following solution. The layout of the bedrooms was left unchanged. They added one large room that can be used for any purpose. A decent ceiling height allowed to design the kitchen as part of a single space setting. The far part of it forms a kind of attic, in which you can arrange a study or guest room. This approach has its advantages. First, it effectively utilizes the vertical volume of the apartment. Secondly, access is provided from the central part of the dwelling to any room. Of particular note is the kitchen, which is a compact module. Between it and the ceiling there is free space, which again emphasizes the openness of the central part of the apartment. This simple layout is adapted to a non-standard apartment configuration with its bathrooms and utility rooms. The small toilet, located opposite the entrance, the authors have saved the project. But the bathroom, adjacent to the main bedroom, they rebuilt to use the exceptional height of the ceilings. The podium creates extra storage space. Plus, the architects won a few square meters by installing a bath under the shower and combining both functions in the same room. How such an idea of ​​using high ceilings?

Comments

Comments