Office

Як декорувати медичний центр, щоб він не був схожий на лікарню: відмінний приклад - etk-fashion.com

Будь-який простір медичного призначенняапріорі не може викликати позитивних емоцій? Проект діагностичного центру «Медскан», виконаний архітектором Мито Мелітоняном, доводить зовсім протилежне Ми розпитали автора проекту Мито Мелітоняна про тонкощі роботи з просторами особливого призначення, про складнощі, з якими йому довелося зіткнутися, і про багато іншого. Мито Мелітонян, архітектор: - Я народився в родині архітекторів, і мені пощастило стати 12-м. Після 9 класу я поступив в МКАМС (архітектурний технікум) і дуже довго не міг зрозуміти, чого від мене хочуть. Смак до професії прийшов після 3 курсу, коли нас відправили на виробничу практику. Я тоді потрапив до архітектора Бориса Уборевича-Боровському, якого ми з батьком випадково зустріли на одній з архітектурних виставок. Перша зарплата задала напрямок моєї діяльності і, по суті, визначила мою долю. Я із захопленням почав працювати за фахом і продовжую робити це і по сей день. Як складеться далі - не загадую, але зараз я роблю те, що вмію найкраще. 4 роки я займався в основному великими містобудівними об'єктами, завдяки чому навчився мислити структурно, потім віддав перевагу працювати самостійно. За час самостійної діяльності я прийшов до висновку, що в архітектурі і дизайні сам об'єкт вторинний, важливе спілкування з тим середовищем, в якій ти проектіруешь, або важливий та людина, для якого ти створюєш об'єкт. Це, по суті, сформована життєва позиція, яка стосується не тільки до архітектури: я працюю не з об'єктом, я працюю з людьми. melitonyan.com

- Планування цього простору була заданаспочатку в силу того, що будь-який медичний заклад повинен відповідати певним стандартам і логіці відбуваються там процесів. Фактично в цьому проекті я вирішував завдання функціонального зонування і декорування.

Основним моментом, який я виділив, коли почавпрацювати з цим проектом, була необхідність поділу простору першого поверху на три зони: ресепшена і загальної приймальні; зони очікування і зони коридору з діагностичними кабінетами.

В обробці я намагався використовувати мінімальнекількість матеріалів. За великим рахунком їх тут всього чотири: дерево і лінолеум під дерево, плитка для підлоги, скло і фарбована біла поверхня стелі.

Логіка поділу простору була в першучергу обумовлена ​​розташованої зліва від входу колоною. Один з її кутів фактично став відправною точкою в процесі «нарізки» простору - від нього відходить промінь, який відокремлює зону очікування від зони прийому. Від неї ж, в свою чергу, відходить промінь, який «ріже» ресепшен.

Саму лінію, за великим рахунком, не видно, але вона чітко відчувається. Коли людина входить в приміщення, він потрапляє в свого роду воронку, засмоктує його вглиб простору.

Головним інструментом зонування в цьому проектінастало світло. У роботі з підсвічуванням напрямних, з яких повинен був вийти замкнуте світловий контур, виникла істотна складність. Світильники розташовуються відразу в підлозі, в стелі і в стінах, в тій же точці, де світильник підходить до стіни, перетин виявляється об'єктивно набагато ширше щодо параметрів самого світильника. Щоб вирішити проблему, довелося буквально «вивертати» шматок стіни, щоб світильники були повністю перпендикулярні один одному. Це було найскладніше.

Для оздоблення стін я використовував фактурний лінолеум. Причиною такого рішення стала необхідність швидкої і бюджетної обробки округляє стіни. До слова, зараз відрізнити лінолеум від ламінату ніхто не в силах.

Фактично в цьому проекті лише чотири кольори, івсі вони відповідають використаним матеріалам. Рейковий дерев'яну стелю, локалізований у кабінетів МРТ і КТ, обумовлений суттю технології магнітно-резонансної томографії, яка працює за принципом зрізів, і стеля в цьому випадку виступає якоюсь реплікою.

Comments

comments