The apartments are 45-90 sq.m.

The first design project in Russia for a man with features

How to create an interior in which a person withDisabled mobility will feel comfortable not only physically, but also emotionally? Today, our material contains a unique design project from Anastasia Topoeva. Creating a stylish and cozy interior for a young couple in a one-room apartment is seemingly not the most difficult task for a designer. However, the work on this project was a real test of talent and professionalism for the architect Anastasia Topoeva and her co-authors: Niko Rikkert and Martin Tamke. The thing is that a couple living in an apartment is not quite ordinary: the husband moves in a wheelchair. Anastasia Topoeva, architect Head of the Moscow office of PTAM No. 2. She graduated from the Voronezh Art School with a degree in painter-painter and from the Stroganov Moscow State University of Art and Industry with a degree in interior design with honors. Member of the Union of Architects. The creative team faced a difficult task. It was necessary not only to decorate the space beautifully and practically, but also to organize it in such a way that Roman (this is the name of the owner of the apartment) could move freely in it and do without outside help: get things out of the closet, open doors, operate equipment. The designers not only accepted the challenge, but also set additional goals for themselves. According to their idea, the interior of the apartment was to become emotionally comfortable, and even have a positive therapeutic effect on the psyche of the residents. Despite the small area of ​​the apartment,managed to organize a bedroom-living room, a small office, storage space, including a separate storage room for a stroller, and even a small gym (right in the hallway). To make it easier for the owner to move around the apartment, all the thresholds were removed, the doorways were widened. Thanks to the smart home system used in the project, Roman was able to control the lighting, projector screen, sofa, shelves and doors directly from his iPad. A special lift system with long arms, which is equipped with a wardrobe, allows you to take out clothes while sitting in a chair. The shelves of the bookcase have automated fittings that can be used to raise and lower them. Our opinion: - The only functionally unfinished element, in our opinion, is the balcony. Despite the fact that it was supposed to be a free space for communication with nature, a small coffee table with a chair for the owner's wife or several shelves with books would make it more comfortable and practical. The first thing that catches your eye upon enteringan apartment is an extraordinary ceiling design. Its elements were cut to order according to the author's patterns and assembled at the factory. In some places, the ceiling passes into the walls, creating an intriguing play of planes, the unconventional shape of which reminds of the original natural asymmetry of nature. Broken lines create an unusual play of light and shadow that changes depending on the time of day. Mirrors in the ceiling and walls are used to create the effect of additional deepening and expansion of the space. Our opinion: - It is thanks to the unusual ceiling with all its refracting planes that the design of the living room does not seem empty and boring. Even despite the almost complete lack of decor, the room looks harmonious and demonstrates character. The ceiling design is not only conceived asdecorative design, but also as a disguise for built-in lamps, projector, screen and air conditioner. The parquet on the floor is laid out in an artistic way and echoes the ceiling pattern. The laconic color scheme is based on light shades that do not distract attention from light and shadow effects. For the therapeutic therapeutic effect, the RGB color illumination is responsible, arranged according to the principle of chromotherapy (light treatment): its shades smoothly change, thereby transforming the interior and having a positive effect on the nervous system. Materials are provided by the designer Anastasia Topoyeva. Photo: Konstantin Dubovets

Comments

Comments